Cine se bate pentru "mica" privatizare Petrom

Data publicarii: 17-03-2011 | Economie



Sase consortii au depus oferte pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile companiei.

 Interes mare din partea fondurilor de investitie la intermedierea ofertei secundare de vanzare pe Bursa de Valori a unui pachet de actiuni Petrom in valoare estimata de 510 milioane euro. Deocamdata, pe Bursa de Valori pot fi tranzactionate doar 7% din actiunile companiei, iar viitorul intermediar va aduce pe Bursa inca 10% din numarul total de titluri. Statul a primit ieri sase oferte de intermediere venite din partea asocierilor BCR, JP Morgan si Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura si CEC Bank, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital si EFG Securities.

O oferta a fost depusa si de consortiul format din BRD, Citibank si Societe Generale insa aceasta nu a fost primita deoarece ar fi fost depusa dupa ora limita. Desi a ajuns la sediul OPSPI inainte de ora 12.00, inregistrarea oficiala a ofertei s-ar fi efectuat, potrivit unor surse din piata, la ora 12.07. Cel putin doua banci de top au renuntat imediat sa participe la licitatie, ca urmare a comisioanelor mici platite viitorului intermediar, mentionate in documentatia de licitatie, potrivit Reuters.

A doua faza a licitatiei, peste doua saptamani

Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.

OPSPI va analiza intr-o prima faza, de cel putin doua saptamani, oferta tehnica depusa de cele sase consortii, urmand ca in etapa finala sa se califice doar intermediarii care au obtinut peste 85 de puncte din 100 de puncte posibile.

In ultima faza de selectie se vor deschide si ofertele financiare, iar punctajul final va fi format in proportii egale (50%-50%) din rezultatul obtinut la oferta tehnica si cel de la oferta financiara.

Cititi mai mult pe Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: