Cine se bate pentru "mica" privatizare Petrom
Data publicarii: 17-03-2011 | Economie
Sase consortii au depus oferte pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile companiei.
Interes mare din partea fondurilor de investitie la intermedierea ofertei secundare de vanzare pe Bursa de Valori a unui pachet de actiuni Petrom in valoare estimata de 510 milioane euro. Deocamdata, pe Bursa de Valori pot fi tranzactionate doar 7% din actiunile companiei, iar viitorul intermediar va aduce pe Bursa inca 10% din numarul total de titluri. Statul a primit ieri sase oferte de intermediere venite din partea asocierilor BCR, JP Morgan si Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura si CEC Bank, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital si EFG Securities.
O oferta a fost depusa si de consortiul format din BRD, Citibank si Societe Generale insa aceasta nu a fost primita deoarece ar fi fost depusa dupa ora limita. Desi a ajuns la sediul OPSPI inainte de ora 12.00, inregistrarea oficiala a ofertei s-ar fi efectuat, potrivit unor surse din piata, la ora 12.07. Cel putin doua banci de top au renuntat imediat sa participe la licitatie, ca urmare a comisioanelor mici platite viitorului intermediar, mentionate in documentatia de licitatie, potrivit Reuters.
A doua faza a licitatiei, peste doua saptamani
Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.
OPSPI va analiza intr-o prima faza, de cel putin doua saptamani, oferta tehnica depusa de cele sase consortii, urmand ca in etapa finala sa se califice doar intermediarii care au obtinut peste 85 de puncte din 100 de puncte posibile.
In ultima faza de selectie se vor deschide si ofertele financiare, iar punctajul final va fi format in proportii egale (50%-50%) din rezultatul obtinut la oferta tehnica si cel de la oferta financiara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice